Sabijn Gorter

Naam
Sabijn Gorter-Wijnheijmer
Opleiding
In 1982 ben ik afgestudeerd aan de S.A.F.A. te Amsterdam. Deze opleiding is later deel gaan uitmaken van de Hogeschool van Amsterdam. Sinds mijn afstuderen ben ik werkzaam als fysiotherapeute. Hoewel er door de jaren heen veel dingen zijn veranderd, zowel vakinhoudelijk als administratief, werk ik nog altijd met veel plezier. De eerste 10 jaar heb ik als medewerkster in een particuliere praktijk in Rijnsburg gewerkt. In 1992 ben ik als zelfstandig fysiotherapeute de praktijk Kerk en Zanen Fysiotherapie in Alphen aan den Rijn gestart.
Specialisaties
Ik ben gevestigd als ‘algemeen practicus’, mijn belangstelling en scholing heeft zich in de loop van de jaren vooral gericht op de perifere gewrichten. Lichamelijke klachten kunnen tot uiting komen daar waar de oorzaak is (bijvoorbeeld knieklachten door een meniscusletsel in een kniegewricht), maar ze kunnen ook het gevolg zijn van het niet goed functioneren van een ander gewricht in de bewegingsketen (zie voor meer: kwaliteitsvisie). Met name de schouder en de daarmee samenhangende ‘RSI’ problematiek, tegenwoordig KANS (klachten Nek Arm Schouder) genoemd, hebben mijn interesse. De locatie van een pijnklacht, bijvoorbeeld in de bovenarm, is lang niet altijd gelijk aan de plaats van het letsel of het bewegingsprobleem. De hele keten van schouderblad, sleutelbeen, borstbeen, nek, boven- en onderarm dient daarom bij de oplossing van de klacht betrokken te worden. Een ander gewricht waar ik me meer in verdiept heb is het kniegewricht en de hierbij optredende (retro-) patellaire klachten: het patellofemorale pijnsyndroom. Klachten van de knie hoeven niet altijd hun oorsprong in de knie zelf te hebben. Andere gewrichten, zoals de enkel en voet, maar ook heup, bekken of onderrug (en hoger) kunnen aanleiding zijn voor de knieklachten. Analyse van het bewegings- en looppatroon is dan een essentieel onderdeel bij de oplossing van het knieprobleem. Mijn specialiteit is dat ik, door belangstelling en jarenlange ervaring, het nog steeds leuk vind om een klacht van het bewegingsapparaat als een soort puzzeltje op te lossen.
Algemeen
Ik ben getrouwd en heb 2 volwassen kinderen. Ik skeeler en schaats graag (als er natuurijs ligt). In oktober 2004 ben ik met hardlopen begonnen en ik kan en wil dit niet meer missen. Omdat ik uit ervaring weet hoe frustrerend het is als je wilt lopen maar niet kunt,  heb ik me (nog) meer in het hardlopen en de daar mogelijk bijkomende blessures verdiept. Ik heb de nascholing ‘hardlopen zonder blessures’ gevolgd en een cursus ‘Chirunning’ gedaan (zie: www.loopblessurevrij.nl). Zonder anderen tekort te doen durf ik te stellen dat ik voor de recreatieve hardloper, een tandje harder loop.