Hardlopen

Moet je hardlopen om goede ideeën te krijgen? Het is niet noodzakelijk, maar het kan soms de aanleiding zijn om zaken duidelijker te krijgen. Feit is dat het beste idee dat ik de laatste jaren gehad heb, in ieder geval niet tijdens het hardlopen is ontstaan want dat beste idee is de beslissing geweest dat ik bén gaan hardlopen.

Op maandag 4 oktober 2004 liep ik mijn eerste rondje van 30 minuten! Daarna kon ik 2 dagen niet lopen van de spierpijn en op de derde dag heb ik mezelf gedwongen om datzelfde rondje weer te lopen, anders zou ik het waarschijnlijk nooit meer doen. Afgezien van wat opstartblessures (gewoon: te veel, te lang ineens) raakte ik vrij snel gewend aan het ritme van 2 à 3 keer per week lopen. Ook het lopen op zich was minder vervelend dan ik aanvankelijk dacht, als ik maar rustig genoeg begon (lopen met de handrem erop). In juni 2005 heb ik tijdens de marathon van Leiden mijn eerste 10 km gelopen, ik deed er minder dan een uur over. Vanaf dat moment was het voor mij duidelijk dat het lopen voortaan een ‘way of life’ zou zijn.

In juni 2006 liep ik in Leiden mijn eerste halve marathon. Laat ik het erop houden dat door de weersomstandigheden (zonnig, benauwd en 27 graden), mijn eindtijd boven de twee uur uitkwam. Ik had gehoopt daar onder te kunnen blijven, maar troostte me met de wijsheid dat niet het doel het belangrijkste is, maar de weg ernaar toe! En die had alleen maar langer geduurd…. dus nog meer genieten, toch? Een halve of hele marathon is niet meer aan de orde: belangrijk is het ‘lekkere’ lopen op zich. En dat gaat me gelukkig nog steeds goed af!

Heeft u een klacht tijdens of door het lopen en wilt u een analyse van uw eigen looppatroon dan kunt u contact opnemen met de praktijk voor het maken van een afspraak voor een ‘loopconsult’. Vermeld er dan bij dat het om een loopconsult gaat en neem uw loopschoenen mee.